UNESCO’nun 2013 yılında Türk kahvesini somut olmayan miras listesine eklediğini biliyor muydunuz? Evet, mütevazi içeceğin Türkiye’nin kültürel kimliği için önemi bu kadar, içeceğin yapılış pratiği ve içmenin sosyal görgü kuralları onu süper tanıtım seviyelerine yükseltti.
UNESCO, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür teşkilatını temsil ediyor ve onlar için içeceği kültürel mirasın bir parçası olarak kabul etmek, mütevazi bir fincandan daha az içilmesine rağmen Türklerin hayatında ne kadar önemli bir rol oynadığını yansıtıyor. Çay.
Eski bir Türk atasözü toplumdaki rolünü anlatır. “Bir fincan kahve 40 yıl hatırlanır” diyor. Sembolik anlamı, iki kişi birlikte içtiğinde, o anın 40 yıl boyunca akıllarına kazınacağıdır.
Türk Kahvesi Yapmak ve İçmek
Dahil edilmesinin bir nedeni, süt, su ve şeker ekleme durumu olmamasıdır. Kendine özgü demleme ve hazırlama teknikleri, onu ortalama Nescafe veya Starbucks’ınızdan farklı kılar. Her şey kavrulmuş fasulyelerin ince granüller halinde öğütülmesiyle başlar. Cezve denilen eşsiz bir tencereye su ve şekerle birlikte eklenirler. Yanan bir ocakta karışım ısınırken bir araya gelerek bir köpük oluşturur.
“Kahve cehennem kadar siyah, ölüm kadar güçlü ve aşk kadar tatlı olmalıdır.”
Hazır olduğunda, küçük bardaklara dökün ve bir bardak su ile yavaşça yudumlayın. Özel kahvehaneler, bazen sağlam ve dünyevi tada palet temizleyici olarak Türk lokumu sunar. Bazıları bunun bir test olduğunu da söylüyor. Eğer içen lokum yerse memnun olur, memnun kalmayan müşteriler ise bırakır. Şeker tercihinizi demleme sırasında ekledikleri için sipariş verirken belirtiniz. Az şekerli az şeker, Orta orta, şekerli çok demektir.
“Kahve cehennem kadar siyah, ölüm kadar güçlü ve aşk kadar tatlı olmalıdır.”
Kahve, Sağlığa Faydaları ve Arkadaşlık
Kahve sahnesinde devam eden güçlü bir tema, Türklerin yemekten sonra kahve içmesidir ki bu Türk kültüründe arkadaşlar ve aile ile paylaşılan değerli bir antır. Her şey konukseverlik ve birbirinizin haberlerini takip etme veya güçlü dostluklar kurma şansı ile ilgilidir. Türk kahvesi içmenin tek nedeni kültürel ve dostluk yönleri değildir. Bilim adamları, kolesterolü düşürdüğünü, kalp hastalıklarını önlediğini, sindirim sistemine yardımcı olduğunu ve mükemmel bir antioksidan olduğunu söylüyor.
Falını Okut!
Bittiğinde, bardağın dibinde tortu kalır ve bazı insanlar ondan fal okur. Kalıntının tabağa akması için bardağı ters çevirirler. Çoğu durumda nesiller, tasseografi olarak bilinen işaretleri anlama becerilerini aktarır.
Okumaya başlamadan önce, fincan tabağa yapışırsa kutlama zamanı gelmiştir çünkü bu şans sizden yana demektir. Bardağı ters çevirmek onu kırar. Okuyucuların aradığı sembol örnekleri şunları içerir:
Çember – Önemli yaşam değişiklikleri bekleyin
Üç nokta – Ufukta yeni dostluklar var
Bir göz – Bir hayranınız var veya biri kıskanıyor
Bir çiçek – Arzularınız gerçekleşecek
Evlilik Elini Test Etmek
Asırlık bir gelenek, potansiyel bir talibin, evlilik malzemesi olarak kabul edilip edilmediğini görmek için test edilebileceğini söylüyor. Bir Türk kızı kahve ikram ederdi ama şeker yerine tuz eklenirdi. Adam şikayet ederse, evliliğin kolay olmayacağını, hiçbir şey söylemese de mükemmel bir koca olacağını gösterir.
Türk Kahvesi Çeşitleri
Bir çeşit sarhoş olsa da birçok çeşidi vardır. Türkiye’nin güneydoğusuna yönelmek, bunu Ege ve Akdeniz’den daha fazla ortaya koyuyor. Menengiç’i bir fıstık terebinthus ağacının çekirdeklerinden yaparlar ve kahve ailesine ait olmalarına rağmen kafein içermezler.
Aynı kıvamda olmasına ve aynı şekilde yapılmasına rağmen, onunla ilişkili sağlam bir toprak aroması yoktur. Dibek aynı fasulyeden yapılır ancak öğütmek için havan ve havaneli kullanıldığı için tadı değişir. Bu arada iki kez kavrulmuş Mirra çekirdekleri orijinal versiyon kadar öğütülmemiştir.