Bodrum Rehberi

"Yokuşbaşı'na geldiğinde Bodrum'u göreceksin, sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin"

Antik Karya’nın başkenti Halikarnassos, Lelegler’den Karlar’a, Karlar’dan Dorlar’a, Büyük İskender’in ordularından Roma’nın lejyonlarına, Bizans tekfurlarından St. Jean Şövalyeleri’ne ve yüzyıllardır süren Türk egemenliğine, birçok medeniyeti toprağında ve güneşinde harmanlayan 5 bin yıllık kadim bir şehirdir.

Mavi ile kutsanmış eşsiz koyları, mavi bayraklı plajları ile tarih, deniz ve eğlence turizminin gözde mekânı, bugünün Bodrum’udur.

Gündüzü begonvil, gecesi yasemin kokan beyaz evleri ile zamanının en şöhretli insanlarının yaşamayı seçtiği bu gizemli topraklar, uzun dar sokaklarında Zefiriye Rüzgârları’nın dans ettiği, Tarihin Babası Herodot’un ve Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir’in emanetidir.

Turizmin ve eğlencenin uluslararası markasıdır.

Sizi sizden bile özgür kılacak olan Bodrum’dur burası.

Sevginin, barışın, turizmin ve tarihin başkentine yapacağınız ziyaretinizde rehberiniz olmak istedik.

Hayalleri süsleyen Bodrum’a bir gün mutlaka geleceksiniz, göreceksiniz ve belki zor da olsa geri döneceksiniz; ancak Halikarnas Balıkçısı’nın dediği gibi “aklınız hep burada kalacak” ve Bodrum’a ait unutamayacağınız bir anınız mutlaka olacaktır.

Ahmet Aras
Bodrum Belediye Başkanı

Ebedi Mavilikler Ülkesi
HOMEROS

Turizmin gözde kenti Bodrum, adını verdiği maviye tutkun denizi, dantel gibi koyları, mavi bayraklı plajları, kayrak taşı ile işlenmiş sokakları, rengârenk barış ve sevgi simgesi begonvilleri, tarih ve kültür mirası antik köşeleri, turistik tesisleri, eğlence merkezleri, el sanatları, özgün mutfağı, deniz ürünleri, bir başka doğan ve batan güneşi, sağlık deposu havası, uluslararası festivalleri ve evrensel kültür sanat ortamı ile size yeryüzünde cenneti sunar…

Pedasa Antik Kenti

Lelegler tarafından kurulmuştur. Mimari açıdan en korunaklı antik kent olma özelliğine sahiptir. Yöre halkı tarafından “Gökçeler Kalesi” olarak da adlandırımaktadır.

Platform mezarları ile oldukça ilgi çeken Pedasa Antik Kent’i halen arkeolojik kazılara ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık 185 kilometreden oluşan “Leleg Antik Yolu” bisiklet ve doğa yürüyüş yolu olarak kullanıma açılmıştır.

Myndos Antik Kenti

Kuruluşu M. Ö. 2000’lere kadar uzanan Ege ve Akdeniz’in tam kesişme noktasında kurulu bulunan Myndos, Luvi dilinde “Ana tanrıçaya tapınma” anlamına gelmektedir.

M. Ö. 334’te Anadolu’yu işgal eden Büyük İskender’e direnen ve teslim olmayan Myndos, M. Ö. 44’de Roma İmparator’u Sezar’ın öldürülmesindeki rolü nedeni ile Roma’dan kaçmak zorunda kalan üvey oğlu Brutus’un saklandığı kent olmuştur.

Mausoleum Açık Hava Müzesi

Karya Kraliçesi II. Artemisia tarafından eşi ve erkek kardeşi Mausolos için yaptırılan Mausoleum, dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmiştir. 36 sütunlu yapının önemli parçaları İngiltere’ye götürülmüş ve halen British Museum’da sergilenmektedir.

Bugün halen dünya dillerinde anıtmezar yapılar için Mausoleum (Mozole) sözcüğü kullanılmaktadır.

Peynir Çiçeği Mağarası

Kalkolitik Çağ ve Eski Tunç Çağı buluntularıyla en az 5 bin yıllık bir tarihe sahip olduğu tahmin edilen mağara, binlerce yılda oluşmuş sarkıtları ile de ilgi odağı olmaktadır.

Telmissos Antik Kenti

Gürece Köyü sınırları içindeki Telmissos Antik Kenti için tarihin babası Herodot, kentte Apollon Tapınağı’nın bulunduğunu ve bu tapınağın bilicilikte oldukça ünlü olduğunu belirtmiştir. Ancak tapınaktan günümüze hiçbir iz kalmamıştır. Köyün üzerindeki tepede ise Helenistik dönemden kalma burç kalıntılarını görmek mümkündür.

Salmakis (Bardakçı) Koyu

Mitolojide Tanrı Hermes ile Tanrıça Afrodit’in güzelliği dillere destan oğlu Hermofroditos’un su perisi Salmakis ile yarısı kadın ve yarısı erkek olmak üzere bir vücutta birleşme öyküsünün yaşandığı ünlü koydur. Tıp literatüründe “Hermafrodit” adı, halen çift cinsiyeti tanımlamak için kullanılmaktadır.

 

Aphrodite ve Hermes Tapınağı ile Salmakis Çeşmesi

Son iki bin yılda yükselen deniz seviyesi nedeni ile her iki tapınak da sular altında kalmış ve henüz kapsamlı bir kazı çalışması yapılmamıştır. Salmakis Çeşmesi Kalıntıları ise bugün Gümbet Askeriye Plajı içerisinde halen görülebilmektedir.

 

Geç Roma Dönemi Villası

Eskiçeşme ve Yeniköy arasındaki bölgede bulunan Villa’nın, M.S. 450 yıllarına ait olduğu tahmin edilmektedir. Yaklaşık 1500 metre karelik alana yayılan yapının mozaiklerinin bir kısmı British Museum’a götürülmüştür.

 

30 kolonlu Stoa ve Gymnasium

Stoa ve Halikarnassos Gymnasium’dan bugüne yalnızca sütun kaideleri kalmıştır.

Salmakis Yazıtı

Bardakçı Koyu’nda yapılmakta olan bir askeri inşaat sırasında Danimarkalı ve Türk arkeologlar tarafından ortaya çıkarılan yazıt “Salmakis Yazıtı” olarak adlandırılmıştır.

Roma dönemine ait duvar ve mozaik kalıntıları arasında keşfedilen yazıtta “Afrodit’in gurur duyduğu Halikarnassos’ta doğan ünlü yazarlar ve şairler” anlatılmıştır:
“Söyle bana Afrodit, söyle
Sen kutsal melisa kokulu, mür nefesli Afrodit
Nedir Halikarnas‘ı bu kadar gururlu yapan?
İşitmedim ben kendi adıma, neden bu gururlu övünme?”

Mars (Ares) Tapınağı

Tapınak ismini savaş tanrısı Ares’ten almıştır. Günümüze, tapınağın yalnızca 105 metre genişliğindeki teras kalıntıları kalabilmiştir. British Museum’da sergilenen çiçek motifli sütunun bu tapınağa ait olduğu sanılmaktadır.

Aspat Kalesi ve Termera Antik Kenti

Aspat Kalesi, Akyarlar’da Aspat Koyu’na bakan konik tepenin üzerine kurulmuştur. Bir Leleg yerleşimi olan Termera Antik Kenti ise Mandıra Köyü’nün üzerindeki Asarlık Tepesi’nde yer almaktadır; ancak günümüze ulaşmış kalıntılar oldukça azdır.

Antik Mezarlar

Halikarnassos’un antik iki mezarlığı, Myndos ve Mylasa kapılarının yakınında konumlanmıştır. Ancak çok sayıda antik mezarı yarımadanın bütününde görmek mümkündür. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen, Karya Prensesi Ada’nın mezarı da bunlardan birisidir.

Myndos Kapısı

Halikarnassos kentinin giriş kapılarından birisi olan Myndos Kapısı milattan önce 4. yüzyılda inşa edilmiştir.

Bodrum Antik Tiyatro

Bodrum-Turgutreis yolu üzerinde Göktepe’de bulunan Antik Tiyatro, Anadolu’daki ilk tiyatrolardan birisi olarak Halikarnassos’dan günümüze kalan önemli tarihi eserlerdendir. Antik Dönemde Tiyatronun yaklaşık 10.000 kişi kapasiteli olduğu düşünülmektedir.

Bodrum Kalesi

1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından yapımına başlanan ve 1522 yılında tamamlanan Saint Peter Kalesi, şövalyeler tarafından yağmalanan Mozeleum’un taşları kullanılarak yapılmıştır.
Kalede, Fransız, İtalyan, İngiliz, Alman ve İspanyol kuleleri bulunmaktadır.

Kalenin yapımı sırasında Papalık, “Papalık Kararnamesi” çıkararak
yapımında çalışanlara cennetten yer ayırtmıştır. Kale Osmanlılar döneminde 1915 yılına kadar hapishane olarak kullanılmıştır.

Kiliseler, Şapeller

Balıkçıların koruyucu azizine adanan Aya Nikola Kilisesi, Kadıkalesi Şapeli gibi yarımadanın dört bir yanına dağılmış altı şapel ve dört kilise ile Halikarnassos, Hristiyanlık döneminin piskoposluk merkezidir.

Osmanlı Tersanesi

1775 tarihli tersane, Bodrum Marina’nın kuzey batı tarafında bulunmaktadır. Restore edilmiş olan Osmanlı Tersanesi ve Kulesi görülmeye değer tarihi yerlerden birisidir.

Kızılhisarlı Mustafa Paşa Camii (Eski Cami)

1724 yılında yaptırılan cami 1927 yılında depremden, 1957 yılında ise yıldırım düşmesinden zarar görmüş olmasına rağmen yapılan restorasyonlarla zamana meydan okumaktadır.

Tepecik Camii (Hasan Hoca Cami)

Bodrum iç limanının ortasında yer alan ve Osmanlı mimarisinde örneği çok az görülen “Yalı tipi cami” olarak 1740-1741 yılları arasında yaptırılmıştır. 1915’te Fransız kruvazörünün açtığı ateş sonrası zarar gören cami restore edilmiştir.

Türkkuyusu Camii

1767-1768 yılları arasında Bodrum halkı tarafından kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir. Cami ile bütünleşen tarihi sarnıç ve çeşme Osmanlı mimarisinin günümüze kadar gelmiş önemli örneklerindendir.

İZ BIRAKANLARIN ŞEHRİ BODRUM…

Karya güneşinin aydınlattığı Bodrum, tarih boyunca iz bırakanların doğduğu ya da yaşamayı tercih ettiği topraklar olmuştur.

Herodot

Yaşama ve dünyaya karşı merak ve öğrenme aşkı ile 2400 yıl önce yollara düşen, Hindistan’dan Mısır’a kavimlerin geleneklerini ve yaşam biçimlerini yazarak günümüze ulaşmasını sağlayan Herodot, M.Ö. 5. yüzyılda Halikarnasos’ta doğmuştur. Onun kitabına ad olarak
koyduğu “Historia” sözü, bugün dünya dillerinde “tarih” anlamında
kullanılmaktadır.

Herodotos’a “Pater Historiae” (Tarihin babası) unvanı, Romalı devlet adamı Marcus Tullius Cicero tarafından verilmiştir.

Halikarnas Balıkçısı

(Cevat Şakir Kabaağaçlı)

Anadolu’nun derinliklerinden gelen filozofların son halkasıdır. İnsan evladının geçmiş ve gelecek arayışını tarih ve mitoloji aynasına tutarak, deniz diliyle anlatan yazar, tarihçi ve ressamdır.

“Balıkçı’yı Halikarnas’a, Halikarnas’ı Balıkçı’ya sor.”
Bodrum halk deyişi

I. Artemisia

Tarihin ilk kadın amirali, Halikarnassos kraliçesi I. Artemisia Hollywood filmlerine konu olmuştur. Kral Mausolos ve Kraliçe II. Artemisia Gücün ve görkemin kenti Halikarnassos’u yaratan ve Karia başkenti yapan Kral Mausolos ve Kraliçe II. Artemisia efsanevi sevgileriyle dünyanın yedinci harikası Mausoleum’u yarattılar.

Akdeniz Fatihi Turgut Reis

Turgut Reis bugün adıyla anılan Turgutreis (Karatoprak) beldesinde doğmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun Akdeniz Beylerbeyi olan büyük Türk denizcisi Turgut Reis için İspanya Kralı I. Carlos “Dragut” yakalanmadıkça bizim için Akdeniz’de huzur yoktur” demiştir.

Kral Mausolos ve Kraliçe II. Artemisia

Gücün ve görkemin kenti Halikarnassos’u yaratan ve Karia başkenti yapan Kral Mausolos ve Kraliçe II. Artemisia efsanevi sevgileriyle dünyanın yedinci harikası Mausoleum’u yarattılar.

Profesör Avram Galanti Bodrumlu

Sümerler’den başlayarak geniş bir dönemi içine alan tarih çalışmaları ile tanınan tarihçi, dil bilimci, gazeteci, yazar ve siyaset insanıdır.

Neyzen Tevfik (Kolaylı)

Ney’in bağrı açık, yalınayak hükümdarı Neyzen Tevfik Bodrumlu’dur.
“Sadece üflemiyor, aynı zamanda besteliyor.”
Dresden Opera Müdürü Kurt Schtringler

KÜLTÜR ve SANAT

Bodrum Dans Festivali (Mayıs)
Uluslararası Bodrum Bale Festivali (Ağustos)
Gümüşlük Uluslararası Klasik Müzik Festivali (Temmuz – Ağustos)
Bodrum Müzik Festivali (Ağustos)
Karsanat Barok Müzik Festivali (Eylül)
Bodrum Türk Filmleri Haftası (Eylül)
Bodrum Uluslararası Caz Festivali (Eylül)

Bodrum Acı Ot ve Gastronomi Festivalleri (Mart-Mayıs)
Karaova Bağ Bozumu Şenliği (Ağustos – Eylül)
Bodrum Mandalina Şenliği (Aralık)

Bodrum kültür ve sanat şehridir…

Kültür ve sanat takvimi yıl boyunca festivaller, sergiler ve konser etkinlileri ile geçen Bodrum’da, yaşamı uluslararası aktivitelerle dolu dolu yaşarsınız.

Kültür sanat merkezleri ve galerileri, kent yaşamında önemli yer tutar:
Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi
Hakan Aykan Kültür Sanat Merkezi (Trafo)
Herodot Kültür Merkezi
Nurol Kültür Merkezi
Bodrum Kalesi Haluk Elbe Sanat Galerisi
Osmanlı Tersanesi Sanat Galerisi
Dibeklihan
ARThill
Zai
Zefirya dışında 40’a yakın özel galeri ve sanat evi vardır.

Bodrum’da Mutfak Kültürü: Gastronomi

Geleneksel mirasını günümüze taşımış olan Bodrum mutfağı, yerli Bodrum halkının yanı sıra, Girit, Rodos, İstanköy – Kos adalarından Bodrum’a gelen halkın ortak yarattığı önemli bir kültür mutfağıdır.
Bodrum mutfağı, gambilya baklası, Bodrum gemici peksimeti, ısırganlı erişte, lokum pilavı, ahtapotlu pilav, sübye dolması gibi özgün; yaygın ot ve sebze yemekleri gibi özel lezzetleri ile Ege ve
Akdeniz mutfağının iştah açıcı önemli bir lezzet durağıdır.

Bodrum Gemici Peksimeti

Ekmek hamurundan biraz daha katı hazırlanan hamuru ile fırında, 10 – 12 saat pişirilen ve suyunun tamamen çektirilmesi ile elde edilen peksimet, altı – yedi ay sonra bile suya ıslandığında ilk günkü lezzetini koruyan, kötü gün dostu bir ekmek çeşididir. Özellikle uzun süre denizlerde kalan süngercilerin kullandığı Bodrum peksimeti, Çeşme’den Sakız Adası’na kadar gemicilerin tercihi olmuştur.

Bodrum Mandalinası

“Kokulu Mandalina” olarak da isimlendirilen Bodrum Mandalinası, yüksek su oranı ve özgün aroması nedeni ile kaliteli bir tür olarak literatüre geçmiş ve “Coğrafi İşaret” ile tescillenmiştir.

Pastacılık ve kozmetik sektörünün de önemli bir hammaddesi olan Bodrum Mandalinası’nın şekerlemesi, lokumu, yağı, sirkesi, kolonyası, reçeli, marmeladı, bisküvili lokumu, gazozu, çikolatası ve sabunu üretilmektedir.

Bodrum’da Ot Kültürü ve Festivaller

Bodrum, her mevsimde pazarlarda bulunan yeşilliklerinin zenginliği ile ünlüdür. Bodrum yöresinde 136 doğal bitki ve 7 mantardan oluşan 143 tür gıda olarak kullanılmaktadır.

Haftanın her günü kurulan semt pazarlarında, otun her çeşidini, dalından o sabah kopartılmış taze sebze ve meyveyi bulmak mümkündür. Bodrum pazarları yeryüzü sofralarıdır ve alışverişin şölenidir.

Geleneksel Bodrum pazarlarının günlere göre dağılımı:
Pazartesi – Türkbükü, Kumbahçe, Güvercinlik Pazarı
Salı – Bodrum Merkez (Giyim), Yalıkavak (Sebze), Gölköy Pazarı
Çarşamba – Gündoğan, Ortakent, Gümüşlük, Akçaalan, Bodrum Doğal Ürün Pazarı
Perşembe – Yalıkavak (Giyim), Akyarlar ve Bitez Pazarı
Cuma – Bodrum Merkez (Sebze), Konacık, Mazı ve Yalı Pazarı
Cumartesi – Turgutreis Pazarı
Pazar – Gümbet, Kızılağaç, Karaova (Mumcular)

Halıcılık

Renk ve modelleri ile Anadolu dokuma kültürünün özgün örneklerini yansıtan halı ve kilim dokumacılığı, babadan oğula geçen halıcı tezgâhlarında kök boya ve el dokumasının örneklerini sunuyor.

Karia Kraliçesi Ada’dan aldığı desen adını günümüze kadar taşıyan sektör, misafirlerine dokumacılıkla ilgili atölye eğitimi olanakları da sunuyor.

Zeytin ve Üzüm Bağları

Çamlık ve Pınarlıbelen’in çam ormanı kaplı tepelerinden geçerek yarımadanın kuzeydoğusuna doğru ilerlediğimizde yemyeşil incir ve zeytin bahçeleri ile Karaova’nın üzüm bağlarına ulaşmış oluruz.

Akdeniz ve Ege ikliminin bir arada görüldüğü mikro-ikliminin sunduğu avantajla, Bodrum Yarımadası sadece güneşin parıldadığı anlarda değil, yağmurun getirdikleriyle de cennetin olanaklarını cömertçe sunar.

Mimarinin Bodrum tarzı

Beyaz boyası, begonvil çiçekleriyle kaplı çevresi, mavi boyalı kapı ve pencereleri ile dikkatleri çeken iki katlı Bodrum evleri, geleneksel taş ev mimarisinin özgün örnekleridir.

Yıllara meydan okuyan ve kireç kokan bu asırlık evler, kule, musandıralı ve sakız olmak üzere üç tipte sınıflandırılmaktadır.
Bodrum mimarisi, yel değirmenleri, yarımadaya yayılmış sarnıçları,
dar sokakları ve evleri ile doğal dokunun korunmasına özen göstermektedir.

DENİZCİLİK

Mavi Yolculuk

“Pembe köpüklü gün doğumunda kuzulu Akdeniz’den, gün batımında menekşe deniz Ege’ye” uzanan mavi yeşil yolun adıdır.

Dayanılmaz güzelliği, balığın lezzeti, ağacın envai çeşidi ve antik kalıntıların gizemli geçmişiyle, rüzgârın deniz, yosun ve çam kokusu taşıdığı Gökova yolculuğudur.

Bodrum Kruvaziyer Turizmi’nin önemli bir durak noktasıdır.

Feribotlar Datça’yı, Kalimnos, Leros ve Kos adalarını her gün Bodrum’a bağlar.

Bodrum’da Yat İnşaatı

Bodrum’a özgü gulet, mega yat imalatı, çekek yeri, bakım onarım ve yat yan sanayi sektörü ile Bodrum, sektörün öncüsü ve itici gücüdür…

Günlük Tekne Turları

Kara ulaşımı olmayan doğa harikası koylara, ister size özel, isterseniz parti eğlencesi tadında ulaşım olanağı sunan tekne turları, keyif dolu bir yolculuk için her gün demir alıyor…

Bodrum Marina

Eşsiz kent içi konumu, modern alt yapısı, donanımı ve olanakları ile Ege ve Akdeniz’in en çok tercih edilen saygın marinasıdır.

Yalıkavak Marina

620 yatın aynı anda bağlanabildiği yüksek kapasiteli mega yat marina olarak inşa edilmiştir. Marina, gurme restoranları, dünyaca ünlü markaları ile ziyaretçilerine seçkin ve ayrıcalıklı yaşam olanağı sunmaktadır.

Turgutreis Marina

Zarif atmosferi ile bir marina yerleşkesi olarak inşa edilen marina, yat sahiplerine yüksek standartlarda hizmet sunmak için entegre bir turizm tesisi olarak kurulmuştur.

Mavinin Derinliğindeki Sınırsızlık: Dalış

Bodrum’un sünger avcılığı ve balıkçılık geçmişinde önemli bir geçim kaynağı olan dalış, dalma geleneğini dalış sporu ile birleştirerek Bodrum turizm destinasyonunun önemli bir çekim merkezini yarattı. Zengin su altı yaşamı, jeolojik özellikleri, resifleri, su altı duvarları, mağaraları ve hayran bırakan mavi derinliğiyle Bodrum, derinlik tutkunlarının önemli bir adresidir.

Bodrum yelken yarışlarının önemli bir markasıdır…

Guletlerle, tırhandillerle, ayna kıçlarla, kemane başlarla ve çektirmelerle yelken bezinin mucizesi, halatların sihri, mücadele eden insan disiplininin yaratıcı ve özgün olma serüveni olan yelken sporu, Bodrum’da rüzgârın ve deniz şenliğinin uluslararası markasıdır.

Yelkenler foraaa! Laçka skuta! Orsa alabandaaa!
Bodrum Uluslararası Optimist Regetta (BIOR) Türkiye’nin ilk uluslararası optimist yarışması olma özelliği taşıyan BIOR, dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce sporcunun mavi sularda süzülme hayalidir…

The Bodrum Cup Nautical Festival & Regatta

The Bodrum Cup, denize ve denizciliğe sevgi ve tutku ile bağlananların aşkıdır. Dünyanın dört bir yanından gelen deniz tutkunlarının mavi düşü, soluksuz yarışıdır.

Yarım asra yaklaşan coşkusuyla, mavisinde denizin kanatlı perilerinin yarıştığı, salma, dümen ve direği ile rüzgâra meydan okuyanların tutkusu, Akdeniz’in en büyük deniz şenliğidir.

MÜZELER

Bodrum Müzeler Kentidir..

Tarihi Kentler Birliği üyesi olan Bodrum, binlerce yıllık geçmişin yarattığı kültürel ve tarihsel birikimini müzelerde sergilemektedir.

Bodrum Kalesi Sualtı Arkeolojisi Müzesi

Dünyanın en eski batığının (Uluburun Batığı) sergilendiği müze, Doğu Akdeniz Amforaları ve dünyanın en büyük İslam Cam Koleksiyonu’na sahiptir. 14 adet sergi salonu bulunan müze Avrupa Özel Övgü ödülünü almıştır.

Bodrum Deniz Müzesi

Balıkçı teknesi, sünger teknesi, trol, gangava ve yolcu teknesi olarak
hizmet vermiş Bodrum tekne tiplerinin örneklerinin sergilendiği müze, dünyanın çeşitli denizlerinden toplanmış 6 bin adet deniz kabuğu koleksiyonuna sahiptir.

Bodrum Belediyesi Kent Belleği Müzesi

Eski kaymakam evinin restore edilmesiyle oluşturulan müze, Bodrum yaşamının ve kent tarihinin dönemsel geçişlerinin önemli örneklerini sergilemek için hazırlanıyor.

Zeki Müren Sanat Müzesi

“Sevgi dolu bir dünyam var
dört yanımda tüm insanlar
dünya malı neye yarar dostluklarla yaşıyorum…”

Sanatçı Zeki Müren’in yaşadığı ev, ölümünden sonra düzenlenerek müze haline getirilmiştir.

BODRUM’DA YAŞAM

Bodrum 24 saat yaşanır…

Bodrum evlerinden dönüştürülmüş özgün mekânlarda ünlü sanatçıların canlı müzik performanslarını sergilediği, barların, beach club ve gece kulüplerinin gecenin ilerleyen saatlerinde müziği sokaklara taşıdığı Bodrum, günün her saatinin yaşandığı ünlü bir eğlence merkezidir.

Çoğu kişinin hayatının bir yerinde mutlaka bir Bodrum anısı vardır.

Deniz, Kum, Güneş…

Her yıl ortalama 1,5 milyon turist tarafından ziyaret edilen Bodrum, 60 Mavi Bayraklı plajı ile Türkiye’deki Mavi Bayraklı plajların tek başına yüzde 13,2’sine sahiptir.

Deniz dünyasının güzellikleri ve huzuruyla Homeros’un “mavilikler ülkesi” olarak adlandırdığı Bodrum, deniz – kum – güneş turizminin önemli adresi, turizmin başkenti ve uluslararası tatil cennetidir.

Cafe, Restaurant, Plaj

Bodrum’un geleceğine yatırım yapan, güncel müşteri isteklerine yanıt verebilen, kolay ulaşılabilir, sürdürülebilir, sağlıklı, güvenilir ürün ve hizmetler sunan ve kent dokusuna uygun estetik tesislere imza atan Bodrum Belediyesi, yarımadanın genelinde hizmete açtığı 16 Belediye Restaurant – Plaj ve Cafe ile kentin sosyal yaşantısına doğrudan etki eden kuruluşlarla hizmet üretiyor.

Hizmet standartlarını yüksekte tutmayı hedef haline getirmiş olan Belediye Restaurant-Plaj ve Cafe’lerin kaliteli ve güvenilir hizmet sunduğu “BIX-FSP Gıda Hijyeni Noktaları Başarı Sertifikası” ile belgelenmiştir.

Alışveriş Bodrum’da bir keyiftir…

Bodrum yerel dokusunu koruyan çarşıları, yarımadaya dağılmış geleneksel zanaatkâr atölyeleri ve dünyaca ünlü markaların mağazalarının bulunduğu alışveriş merkezleri ile ziyaretçilerine seçkin bir alışveriş olanağı sunar.

Bodrum’un geleneksel el emeği, göz nuru ürünleri olan özel dokumaları, halıları, ahşap oymaları, takıları, iğne oyaları,
çömlekleri, nazar boncukları, işlenmiş su kabakları, çeşit çeşit süngerleri, deniz kabukları ve Bodrum sandaletleri alışveriş tutkunlarına zengin bir çeşitlilik sunar.

Sosyal Hayat

Turizmin gözde kenti Bodrum, adını verdiği maviye tutkun denizi, dantel gibi koyları, rengârenk barış ve sevgi simgesi begonvilleri, tarih ve kültür mirası köşeleri, turistik tesisleri, eğlence merkezleri, özgün mutfağı, uluslararası festivalleri ve evrensel kültür sanat ortamı ile size yeryüzünde cenneti sunar…

Denizi ve rüzgârı, düşük nem oranı, bol oksijeni ile Bodrum havası, kalite ve sağlık deposudur.

Modern sağlık tesisleri, klinik konukevleri, termal turizm, medikal SPA, geriatri (yaşlı) ve engelli turizmine uygun olanaklarıyla sağlık turizminin önemli bir merkezi olan Bodrum, dört mevsim yaşamanın olanaklarını sunan, ün yapmış birçok ilk ve orta öğretim kurumu ile sağlık kurumu markasını bünyesinde toplamış önemli bir kenttir.

Bodrum aynı zamanda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Denizcilik Yüksek Okulu kampüslerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Windsurf, kitesurf, tüplü dalış gibi deniz aktiviteleri için düzenli kurs programları ve eğitim olanakları sunan Bodrum, konaklamalı aktivite tatili ve aktiviteli tur paketleri ile size cömert teklifler sunar.

Uluslararası standartlara sahip golf sahaları ve tenis kortlarında bu sporların eğitimini alabilir ve turnuvalara katılabilirsiniz. Bodrum’un eşsiz coğrafyasında farklı bisiklet rotalarını keşfedebilirsiniz.

Bodrum Leleg Yolu

Bodrum’a Leleglerin gözünden bakmak isterseniz, ekim ayından mayıs ayı başına kadar 185 kilometreden oluşan “Bodrum Leleg Yürüyüş Yolu”nu sırtınızda çantanız, elinizde fotoğraf makineniz ile kat edebilirsiniz. Özgün tarihi dokusu ve bu dokuya eşlik eden yürüyüş parkurlarıyla Pedasa Antik Kenti, eşsiz Bodrum manzarasıyla kültür turizminin parlayan yıldızıdır.

Bodrum Turistik Haritası

Mylasa (Milas)

M.Ö. 368’e kadar Karia başkenti olmuştur. Gümüşkesen Mezar Anıtı, 27 antik kentten kalan ören yerleri, ve kral yolu ile en az beş bin yıllık bir tarihtir.

Stratonikeia (Yatağan)

UNESCO’nun Dünya Geçici Miras Listesi’ne aldığı Stratonikeia antik kenti “Gladyatörler Şehri” olarak da adlandırılmaktadır.

Lagina

Adını ölülerin efendisi Hades’in anahtarını elinde tutan gizemli Tanrıça Hekate’den alan Lagina kenti, Anadolu mitolojisinde önemli bir yere sahiptir.

Iassos (Kıyıkışlacık)

Karia’nın liman kenti olan Iasos’un Mikenler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Adı Luvi dilinde “Toprak Ananın Yerleşimi” anlamına gelmektedir.

Didyma (Didim)

Antik İonia (İyonya)’nın 12 kentinden birisidir. Didyma, Ephesos’ta tapınağı bulunan Artemis’in ikiz kardeşi Apollon adına kurulu dev tapınağı ile ünlüdür.

Latmos-Herakleia

Kent adını ünlü mitoloji kahramanı Herakles’ten almıştır. M. Ö. 1. yüzyıldan itibaren Hıristiyan keşişlerin gizlenme yeri olmuştur.

Knidos (Datça)

Demokrasinin ilk örneklerinin yaşandığı, ticaret, sanat ve kültür kenti Knidos, Ege Denizi ile Akdeniz’in buluştuğu bir konumda yer almaktadır.

Miletos

“Filozofların kenti” olarak adlandırılan Miletos, M.Ö. 528’de güneş tutulmasını hesaplayan felsefenin ve bilimin öncüsü Anadolulu Tales’in memleketidir.

Kos (İstanköy)

Tıp biliminin kurucusu kabul edilen, hekimlerin mesleki ilkeleri ve onuru için ettiği yemine adını veren Hipokrat, Kos Adası’nda eğitim görmüş ve yaşamıştır.

Bir şehir ol, mesela Bodrum gibi… Kış başka güzel, yaz bambaşka güzel… Her mevsim Bodrum’a özel.

“Senden öncekiler de böyleydiler.. Akıllarını hep Bodrum’ da bırakıp gittiler.”

Halikarnas Balıkçısı

Kaynak: Bodrum Belediyesi Basılı Kaynaklar bodrum.bel.tr/basili_kaynaklar

Compare listings

Karşılaştırmak